Лекари: Много лекарства, взимани масово при грип, могат да увредят черния дроб

януари 20, 2015

Грипът набира скорост и започва да става все по-актуален в страната. Грипна епидемия за сега е обявена само в Бургас, където са въведени някои противоепидемични мерки.

Много е трудно да се каже какво е положението в страната и какви опасности крие настъпващата грипна вълна, каза репортерът Мария Чернева.

Ако питате аптекарите, ще кажат вероятно че епидемията отдавна е дошла, допълни тя. Със сигурност се увеличава заболеваемостта – но хората, особено софиянци, не обичат да посещават личните си лекари, та регистрацията е трудна.

Вероятно преобладават повече грипоподобните вируси, но пък дори след час, това твърдение може да не е вярно, защото ясно е, че грипът е тук и той се движи много бързо.

Във Враца също грипът набира скорост. От Регионалната здравна инспекция във Враца уточниха, че в момента общата заболеваемост е 174 на 10 хиляди души, което е под прага от 220 души за пред епидемична обстановка.

Във Враца най-много пациенти има пред детските кабинети.

Д-р Анета Ставрова, директор на РЗИ-Враца: Във възрастова група от 0 до 4 г. заболеваемостта е 646, а в групата на обучаващите се от 5 до 14 г. – 398.

Според личните лекари през последните дни се увеличават случаите на вирусни заболявания, което е предвестник на грипа.

Д-р Емил Миленков, семеен лекар: Грипната епидемия се характеризира с много висока температура, до 40 градуса, силна отпадналост. Хората се презастраховат, търсейки личните лекари и аптеки за медикаменти за превантивни мерки, няма лошо, но нека да не бъркаме грипната епидемия, която още не е дошла в нашия регион, с чистите вирусни инфекции.

В детското отделение на врачанската болница вече са настанени 7 деца със съмнение за грип. От тях са взети проби и са изпратени в Националната референтна лаборатория, за да се установи дали това е новият грипен вирус.

Има един нов щам на един от познатите ни вируси Тексас. Не, няма нищо особено, той ще си мине като всички останали, не е по-страшен от останалите. Единственият проблем, ако се докаже че той доминира, е, че ще засегне повече хора.

Грипът си е силно заразен. И да си стоите в къщи, може пак да не помогне. И все пак, може да се намалят щетите. Лекарите препоръчват да се наблегне на витамините, особено на витамин Д, нивото му сред нашата популация особено зимата е много ниско, а той е основен имуномодулатор.

Гастроентеролозите настояват да се внимава изключително много с всички препарати, които се взимат при висока температура и болка и които съдържат парацетамол.

Разнообразието е огромно, купуват се без рецепта, сега особено вървят като яйца за Великден.

Николай Костов- магистър фармацевт: Според мен доста лекомислено се отнасят към тези лекарства. Нищо, че се приемат като бонбони.

Общото при всички е, че съдържат парацетамол. Сваля бързо температурата, облекчава грипните симптоми. Но може да е и изключително опасен.

Проф. Красимир Антонов – гастроентеролог: Когато има придружаващи състояния и особено когато се взима в големи дози, за съжаление може да предизвика много тежки увреждания, дори смърт от токсичен хепатит.

Метаболитите на парацетамола блокират важни вещества за функцията на черния дроб. Затова има строго препоръчителна доза.

Проф. Красимир Антонов – гастроентеролог: Приема се, че доза от 7,5 грама за 24 часа започва да уврежда черния дроб. Ако човек консумира алкохол, достатъчно да е взел и 4 грама. Ако човек има и чернодробно заболяване, тогава дозата парацетамол става токсична и при 2 грама.

Проблемът е, че почти винаги хората посягат към тези препарати, само лекувайки се, рядко четат листовките, а и не всички от тях предупреждават изрично за токсичните ефекти. Всяка марка съдържа различно количество парацетамол, някои предозират без да подозират че болкоуспокояващото им също е с парацетамол.

Проф. Красимир Антонов – гастроентеролог: Токсичността е много коварна в първия момент и няколко часа след токсичната доза до 4 часа човек има гадене повръщане т.е. не много ясни симптоми. След което има едно затишие, без никакви симптоматики, и на третия – четвъртия ден той пожълтява.

Николай Костов- магистър фармацевт: И наистина трябва да се направи така, че да не се комбинират – това е вече важна ролята на магистър фармацевта, да не се кумулират чрез различни продукти дозата на парацетамола.

Консултация с лекар или фармацевт е крайно нужна, защото токсичният ефект на парацетамола се усилва и от много други лекарства.

Николай Костов- магистър фармацевт: Антикоагуанти, фенобарбитал и общо доста са лекарствата – цял списък.

БНТ: Аспирин?

Николай Костов- магистър фармацевт: Аспиринът не е хубаво, също Парацетамолът не е препоръчителен и при диети с храни богати на витамин А. В България все още няма статистика, но във Великобритания 3,5 % от смъртните случаи при чернодробна недостатъчност са в резултат на предозиране с парацетамол.

По темата работи екип на „По света и у нас“