Често боледуващо дете. Какво да правим?

rebenok-chasto-boleet-prostudnymi-zabolevanijami_1«Често боледуващо дете» – този медицински термин вече отдавна и устойчиво е навлязъл в ежедневието ни. В жизнения период, когато нашите малки деца започват да посещават детски колектив, почти всеки от нас си е мислел поне веднъж: «Кога ще свършат тези болести?! Тъкмо се отървахме от кашлицата, започва хремата!». В същност днес всяко второ дете в предучилищна възраст боледува повече от 6 пъти годишно. Пикът на заболяванията се пада в първите години след постъпването в детската градина (примерна възраст 3-4 години).

Сред причините за честата заболеваемост при децата са:
– ранното изкуствено хранене;
– наличието на наследствени и хронични заболявания на родителите;
– дисбактериоза при деца на възраст до 1 година;
– наличието на безсимптомно протичащи хронични инфекции;
– недостигът на витамини и микроелементи;
– психични претоварвания;

Разбира се, би било чудесно да правим профилактика на всички заболявания предварително. Но какво да правим, ако вашият палавник вече е тръгнал на градина?
Нека да разгледаме факторите, които влияят на имунитета? И какво могат да направят родителите сами, а какво с помощта на лекарите?

Преди всичко, много е важен начинът на живот на вашето дете. Това включва и правилно хранене, и разходките на чист въздух, и утринна гимнастика, съответстваща на възрастта, и достатъчен брой часове сън. Много е писано по тези въпроси в книги и специализирани списания за родители, затова няма да се спираме подробно на това. Мога само да отбележа от собствените си наблюдения и работа в семействата – децата днес много време прекарват пред телевизора, компютъра, доста по-малко се разхождат навън и много късно си лягат. Разбира се за всичко това си има причини, но моля ви, уважаеми родители, замислете се над тези въпроси. По-добре нещо да се промени в дневния режим на детето, отколкото цял месец да го лекувате с антибиотици.
Сега нека се върнем непосредствено към здравословното състояние. Какво става с детето ви, ако то страда от хронична дисбактериоза на стомаха, ламблиоза, глистно-паразитна инвазия или носителство на стафилокок и вируси в носоглътката? Заболяванията могат да протичат безсимптомно, но при това имунната система на детето е принудена непрекъснато да произвежда имунни фактори за защита, за да им противостои и да поддържа относително равновесие в системата «организъм-инфекциозен агент». И ако, например, в този момент детето се сблъсква с нова за него вирусна инфекция, то вече няма сили за борба с нея. Какво може да се направи?

Желателно е ежегодно провеждане на профилактично тестване на детето по метода на ВРТ (вегетативно-резонансното тестване) за установяване на хронична инфекция в организма и при установяване на такава – лечение. Това ще е първата крачка към оздравяването. Тестването на деца до три години обикновено се извършва в скута на мама, при по-големи дечица – в зависимост от настроението им. Във всеки случай процедурата е безболезнена и ефективна. Броят на лечебните сеанси се определя от лекаря в хода на провеждане на курса на лечение. Обикновено лечението отнема определен период от време, но при това не са нужни лабораторни изследвания (анализ на кръв, урина, посевки на изпражненията,  имунограма и т. н.), няма необходимост от антибиотици и други лекарствени средства.
Следващата стъпка ще е установяването на най-ослабените органи и системи, а след това провеждане на лечебни сеанси, насочени към укрепването им. Така, например, съществуват специални програми за повишаване на имунитета на  бронхо-белодробната система или бъбреците или пикочния мехур. Съществуват програми с общо действие – «Повишаване на имунната адаптация », «Повишение на адаптацията на кръвта» и други.
Наред с това се проверяват всички видове екологични натоварвания: радиоактивно, геопатогенно и електромагнитно. За отрицателното въздействие на тези влияния вече разказахме подробно. Ако при детето се установи наличие на такива натоварвания, то е желателно да бъде определен източникът им и влиянието да бъде елиминирано или намалено.
Необходимо е да се провери и съдържанието на витамини, минерали и микроелементи. Това също може да бъде направено с помощта на вегетативно-резонансното тестване. Ако се установи недостиг, тогава вашият лекуващ лекар ще ви даде препоръки за храненето или ще подбере комплекс от витамини и минерали.
Лечението ще бъде по-ефективно, ако едновременно с провеждането на лечебните сеанси  вашето дете приема биопрепарати, които по-естествен път възстановяват чревната микрофлора – Еуфлорин Б, Еуфлорин Л или бифиформ, бифидумбактерин.
Желателно е също правилно и систематично да се извършва закаляване на детето. Съществуват много митове за това как се прави закаляването. Често родителите си мислят, че закаляването това е обливане със студена вода, и като го направят няколко пъти се отказват изцяло от всякакво каляване. Всъщност всичко е много по-просто. Достатъчно е всяко “топло” къпане да завършва винаги със “студена” процедура. Например, след обикновена ванна, стъпалата на детето да се полеят със студена вода. Такова кратко охлаждане  все още на никой не е навредило, а в стъпалата има повече рецептори отколкото където и да било другаде, и влиянието се разпространява върху целия организъм. Повече информация за закаляването можете да получите от нашите специалисти.
Не можем да не се спрем на психичното здраве на децата. Има едно много добро изказване: “За да не боледува детето, то трябва да заспива щастливо и да се събужда щастливо!” Няколко са причините за това. Първо, ако детето лошо се адаптира към дестката градина или училището, съвсем не иска да ходи там, то всяка болест за него ще е повод да си остане вкъщи. Даже много малки зеца много бързо разбират това и го използват. Не може да се каже, че децата симулират болестта си, просто подсъзнателно то прави всичко възможно за да го заболи глава или гърлото. Възпитателни беседи тук няма да помогнат, трябва да се разберат причините за такова поведение, възможно ще трябва да се обърнете към детски психолог. Второ, медиците отдавна знаят за връзката между настроението и общия тонус на организма. Щастливите хора боледуват по-рядко. А при нещастните (според резултатите от психологическите тестове) забележимо се променят защитните фактори, такива като секреторния имуноглобулин А или активността на неутрофилите. Така че трябва да се подложи на тестване психологичния фон на детето, да се определи степента на евентуални нарушения. С помощта на ВРТ у детето могат да бъдат установено наличие на страх, тревожност, детска ревност или неудовлетвореност от родителската любов. За коригиране на такива състояния ние използваме специални индукционни програми – «Детска», «Програма за преодоляване на страха», «Програма за развитие на самоуважението » и други. Използват се хомеопатичните комплексни препарати на фирмите Medfarma, Guna, Rostok. Много от тези препарати носят такива имена – «спокойствие», «сваляне на напрежението » и т. н. На фона на провежданото лечение се подобрява сънят, настроението, апетита, понякога даже се променят отношенията в семейството.
За да обобщим, бихме искали да отбележим още веднъж, че честите простуди на вашето дете – това е сложен, комплексен проблем, и решаването му трябва да става също така комплексно, като се взимат под внимание на всички причини и фактори.

Основни етапи:
– санация на огнищата на хронични инфекции
– прочистване на организма от токсини и шлака
– организация на правилен дневен режим
– попълване на недостига на витамини и микроелементи
– каляване
– подобряване на психологичния фон

Бъдете здрави!