КАКВО Е ХОМЕОПАТИЯТА?

lechenie-gomeopathy.jpg.pagespeed.ce.VjdjNY1WTcХОМЕОПАТИЯТА Е ЦЯЛОСТНА МЕДИЦИНСКА СИСТЕМА

Тя започна да става популярна отново, но е използвана по света вече повече от двеста години. Английското кралско семейство и почти всички политически лидери от световен мащаб я използват. Хората страдащи от всички видове болести, от депресията до артрита, от мигрената до язвите, и сега все по „модерните“ СПИН и МИАЛГИЧЕН ЕНЦЕФАЛОМИЕЛИТ, могат да бъдат излекувани чрез ХОМЕОПАТИЯ. Доброто на ХОМЕОПАТИЯТА е, че тя не само премахва симптомите, но и помага на пациента да осъзнае причините довели до появата на болестта и да запази доброто здраве за дълъг период от време. Хомеопатите се стремят да помогнат на пациентите си да постигнат свобода от ограниченията на техния живот, както и да повдигнат нивото на тяхното здраве така, че да не бъдат повече зависими за дълго от каквато и да е медицина или терапия.

ХОМЕОПАТИЯТА Е ХОЛИСТИЧНА И МНОГОКОМПОНЕНТНА  МЕДИЦИНА

Холистичният клон на медицината се стреми да погледне по широко на болестта, причините довели до болестта и индивидуалния начин, по който пациентите изразяват болестите си. Парацелс, лечител и философ от 16-ти век, казва: „Тези, които само обучават и лекуват ефектите на болестта са като тези, които си мислят, че ще прогонят зимата като изчистят снега пред вратата си. Не снегът е този, които причинява зимата, а зимата е тази, която причинява снега.“ Хомеопатите не третират физичните, емоционалните и умствените симптоми или даже психическите заболявания по отделно, а ги обединяват като тясно свързани по между си, и ги възприемат за части от цялото страдание на пациента. Когато започва хомеопатично лечение пациентът не може да си обясни връзката между някои въпроси на лекаря хомеопат и болестта си. Може да изглежда, че лекарят хомеопат се интересува от въпроси, които практически нямат отношение към оплакването върху което се е концентрирал пациентът. Хомеопатите разбират тези симптоми на болестта, като доказателство от природата на тялото и автоматичен опит за себе излекуване, и те са ключовете които се използват от тях, като ръководство за предписване на необходимото хомеопатично лекарство. В ХОМЕОПАТИЯТА повечето от тези ключове се използват както и в съвременната медицина, затова пациентът може да бъде разпитан за всички видове присъстващи отклонения от здравето му и за характера на индивидуалните им особености, по реда на възникването им, за да се разбере напълно цялата картина на здравословното му състояние. Преди да предпише лекарството, на лекаря хомеопат му е необходим цялостен поглед върху пациента. Затова първият преглед може да отнеме повече от два часа. Така предписаното лекарство е индивидуално за пациента, предназначено не единствено за неговите оплаквания, но за цялостното му състояние. Този фундаментален принцип на Хомеопатията – принципът на индивидуалното предписване обяснява защо двама пациенти с подобни заболявания трябва да се лекуват с различни лекарства. С други думи, двама пациенти могат да имат главоболие, но начина по които те го усещат може да бъде различен, тяхното общо здравословно състояние може да е различно, начина по който се справят с трудностите в живота може да бъде различен и т.н.т. Ако се върнем към примера даден от Парацелс, не можете да излекувате всичките си оплаквания чрез изчистване на главоболието пред вратата!

ЛЕЧЕНИЕ НА ПОДОБНОТО С ПОДОБНО ИЛИ ЗАКОНА НА ПОДОБИЕТО

Хомеопатичните лекарства се предписват в съответствие със закона на подобието. Този закон гласи: “ Това, което причинява болестите трябва и да ги изцелява „. Това означава, че оплакванията причинени от свръхдозата на дадена субстанция са оплаквания, които могат да бъдат излекувани чрез малки дози от тази субстанция. Например, ние знаем, че когато разрежем глава лук ние често получаваме рязко течение от носа, частична болезненост в гърлото и щипене със сълзене от очите; ето защо лекарят хомеопат ще предпише Аllium cepa (хомеопатично лекарство направено от лук) за пациент, който има настинка и болно гърло с тези оплаквания. Хомеопатите понякога опростяват закона на подобието, като казват, че лекуват “ подобното с подобно „. Името на Хомеопатията идва от същата идея. То произлиза от две гръцки думи, означаващи “ подобие + страдание „. Закона на подобието е бил част от медицинската практика още от времето на древна Гърция, но Хомеопатията такава каквато я познаваме днес е била формулирана за първи път преди двеста години от Самуел Ханеман, Немският лекар, химик и лингвист.

КАКВО Е ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕКАРСТВО

Лекарствата, които Хомеопатите използват се правят от много различни съставки. Много от тях произлизат от растения, но има и минерали, метали и някои отрови които са намирали приложение в медицината поколения наред. След предварителна подготовка на суровия материал лекарството се приготвя чрез серия от разреждания и сукусии ( енергични разклащания ) в разтвор на алкохол и вода. Това се прави няколко ( три или четири ) пъти или много хиляди пъти. Разреденото така лекарство после се използва в течен вид или с него се напояват таблетките или гранулите за удобство на пациента.